Pus în situația de a rezolva protestele angajaților din sistemul bugetar, Ilie Bolojan primește o „mână de ajutor” din partea președintelui partidului REPER București, Cătălin Teniță. El dă exemplul fostului președinte american Ronald Reagan, care a folosit o metodă surprinzătoare în 1981.
Bolojan, sfătuit să folosească metoda lui Ronald Reagan
„Dacă cei de la ANAF / Finanţe şantajează şi nu mai vor să opereze plăţile salariilor şi pensiilor, poate că Bolojan ar trebui să o joace ca Reagan la greva controlorilor de trafic aerian. Acolo au fost înlocuiţi cu controlorii de trafic militari şi daţi afară în masă toţi cei care au afectat siguranţa zborurilor.
Sunt convins că s-ar găsi 1.000 de contabili de la privat care să facă operaţiunile, cu un training de maximum 4-5 ore, că sigur nu e tocmai rocket science (altfel cereau şi 'spor de rachetă'). Şi poate că, astfel, s-ar dovedi, practic, că cei 20.000 de angajaţi actuali pot fi înlocuiţi de 2-3000", a fost postarea lui Cătălin Teniţă, pe rețelele de socializare.
Ce a făcut Ronald Reagan în 1981
Mutarea surprinzătoare la care face referire Cătălin Teniță a avut loc în 1981 și a șocat Statele Unite ale Americii. Pe 3 august 1981, în cadrul unei conferințe de presă privind greva controlorilor de trafic, președintele Ronald Reagan a declarat: „Ei încalcă legea și, dacă nu se prezintă la muncă în termen de 48 de ore, își vor pierde locurile de muncă și vor fi concediați”.
Membrii Organizației Profesionale a Controlorilor de Trafic Aerian (PATCO), unul dintre puținele sindicate care l-au susținut pe Reagan în timpul alegerilor din 1980, au organizat pichetări pentru a obține salarii mai bune și condiții de muncă mai bune, iar aproximativ 13.000 dintre ei au încetat lucrul, ca metodă de șantaj.
Două zile mai târziu, când majoritatea angajaților PATCO nu s-au întors la muncă, a devenit clar pentru toată lumea că Reagan nu glumea. Astfel, pe 5 august 1981, el a concediat 11.345 dintre angajați. Fostul președinte american a și a scris în jurnalul său un mesaj emblematic: „Cum pot explica aprobarea încălcării legii – ca să nu mai vorbim de încălcarea jurământului, depus de fiecare controlor aerian, că nu va intra în grevă”.
Concedierile au încetinit traficul aerian comercial pentru o perioadă, dar nu l-au oprit complet, datorită soluției găsite de Administrația Federală a Aviației: supraveghetorii, controlorii care nu erau în grevă și controlorii militari au putut să îi înlocuiască pe greviști și au gestionat în scurt timp 80% din volumul de muncă. Între timp, administrația americană a început un lung proces de angajare a unor noi controlori, care a durat ani de zile până când s-a ajuns la nivelul de personal din august 1981.
Concedierea în masă a fost o măsură controversată luată atunci de Reagan, dar pe care membrii administrației sale au considerat-o „un exemplu de curaj”.
Revenind la situația din România, guvernul condus de Ilie Bolojan este nevoit să ia măsurile pe care le-a anunțat de mult timp și care implică o anumită austeritate pentru românii din aparatul bugetar. Marile probleme care trebuie rezolvate implică în special desființarea unor sporuri neconforme cu realitatea, iar unele dintre ele sunt considerate chiar „nesimțite".
Diverși angajați din ministere, de la Curtea de Apel, ANAF, trezorieri sau câteva entități de gosodărire a apelor au protestat față de măsurile de austeritate și față de sporurile care ar urma să fie plafonate la 300 de lei brut pe lună. De asemenea, concediul suplimentar care este acordat pentru muncă grea a fost redus de la 10 zile, la 5 zile.
Măsurile au intrat în vigoare pe 1 iulie și sunt valabile până la 31 decembrie 2026.