De la 1 august, vom plăti mai mult pentru un litru de carburant! Majorarea accizei cu 10% și creșterea TVA-ului va duce la o creștere de 35-40 de bani pe litru, plătit la pompă! Sunt estimările economiștilor.
Transportatorii așteaptă ca Guvernul să le returneze o parte din acciză pentru a nu veni scumpiri în lanț.
Un litru de benzină costă în prezent între 7 lei și 7 lei si zece bani. Iar un litru de motorină între 7 lei și 30 de bani și 7 lei si 40 de bani. Economiștii estimează că, de la 1 august, un litru de combustibil va fi mai scump, în medie, cu 40 de bani.
Prețul la pompă este compus din costul țițeiului, petrolul brut care ajunge rafinat, costul transportului și distribuție, acciza si taxe – care inseamna 50% din pretul final si care ajunge la stat, PLUS, desigur, marja de profit impusă benzinăriilor.
De la 1 august, când va intra în vigoare majorarea accizei la carburant, șoferii ar putea plăti cu 20 de lei mai mult pentru un plin.
Carburant mai scump înseamnă transport mai costisitor, ceea ce s-ar putea traduce în prețuri mai mari a bunurilor, mărfurilor de alimente, materiale de construcții și inclusiv vacanțe mai scumpe pt cei care calatoresc cu masina. Transportatorii spun ca creșterea prețurilor ar putea fi atenuată prin ajutorul de stat promis de Guvern.
Transportatorii se tem că distribuitorii se vor folosi de majorarea accizei la carburant pentru a-și crește marja de profit, adică să urce suplimentar prețul la pompă.
Secretarul Asociației Distribuitorilor de Produse Petroliere, care reprezintă interesele benzinăriilor independente și micii distribuitori, spune însă că distribuitorii de carburanți vor ajusta prețurile în limita impusă de aceste creșteri fiscale, fără a aplica alte adaosuri comerciale.
În România, prețul carburantului este decis în principal de marile companii distribuitoare prin controlul rafinăriilor și rețelelor mari de distribuție. Restul jucătorilor se aliniază în funcție de aceste prețuri de referință.