George Simion și Nicușor Dan s-au confruntat, joi seară, în prima dezbatere prezidențială televizată, organizată de Euronews România. Cei doi candidați au răspuns la întrebări care au vizat cele mai importante teme pentru România.
Mesajele de final ale candidaților
N.Dan: „Am extras profesori. Este un domeniu la care țin. Promisiunea pe care o fac este că mă voi lupta pentru condiția socială, incluzând salarii. Mă voi lupta ca ei să fie respectați de societate. Mă voi lupta ca ei să aibă pregătirea profesională continuă de care au nevoie. Respectul meu! Pentru publicul general, să continuă să creadă în România. Să conștientizeze responsabilitatea pe care o au cu votul din 18 mai pentru că este vorba de direcția în care merge țara asta. Să facă diferența între fapte și vorbă, politică și politicianism.”
George Simion: „Am extras anteprenorii, oamenii care muncesc de dimineață până seară, plătesc impozite la stat. Le promit că vom reduce drastic numărul de instituții de control, birocrația, vom dereglementa, le vom face viața un pic mai ușoară pentru ca să poată face profit. Am un mesaj și pentru pensionari și oamenii care au muncit sau muncesc în România. Este nevoie ca ei să fie respectați, trebuie redusă impozitarea muncii.
Este timpul să promovăm munca, nu să o controlăm, supraimpozităm, descurajăm. Nu ne putem complace să votăm aceeași oameni pe aceași rețetă. Ne-am trezit, sunt mult mai mulți decât cred ei. Ne jignesc, ne fac pleava societății, suntem mulți, suntem uniți, pentru poporul român și cu poporul român.
Este suficient să ne uităm la cioclii pandemiei, la susținătorii lui Iohannis, la un mod de operare, că nu s-a întâmplat nimic 10 ani, ca să înțelegem că nu putem greși iar.”.
Întrebări între candidați - N.Dan: ”De ce vă afișați cu Georgescu”/Simion: ” Ce părere aveți despre PSD?”
Jurnalistul Octav Vasilescu, întrebare către George Simion: „Cum vă poziționați la aprecierile domnului Georgescu față de mișcarea legionară?”
George Simion: „Curiozitatea a mâncat pisica. Nu pot face alte aprecieri decât cele din legile țării, Constituție și tratatele internaționale din care facem parte.”
Jurnalistul Octav Vasilescu, întrebare către George Simion: „Ați mers la vot cu Călin Georgescu, susținător al Mișcării legionare interzisă în România. De ce vă afișați cu o persoană care promovează cultul unei mișcări genocidare?”
George Simion: „E o întrebare vădit tendențioasă. Georgescu trebuia să fie președintele României și sistemul și-a bătut joc de opțiunile românilor. Voi merge până la capăt pentru respectarea dreptății. Diferența față de mulți alții este că eu le pot înfăptui cu echipa din care fac parte.”
Jurnalistul Octav Vasilescu, întrebare către Nicușor Dan: „Mai mulți adversari v-au reproșat stilul mai lent de a lua decizii. Cum vă veți ocupa ca președinte?”
N.Dan: ”Vă asigur că deciziile care trebuiau luate foarte repede au fost luate foarte repete. Ne evaluează oamenii prin vot. Sunt lucruri care necesită o analiză. Cel mai important lucru ca consum de timp a fost dezvoltarea urbană a Bucureștiului și aici am pus capăt unui lung șir de ilegalități fără sprijinul autorităților centrale.”
George Simion, întrebare către Nicușor Dan: „Ce părere aveți despre PSD?”
N.Dan: „PSD este partenerul dvs. în multe consilii județene. Domnul Simion, dvs. spuneți că sunteți antisistem, dar sunteți în sistem. Diferența între noi este că eu nu pretind că sunt și sistem și antisistem. Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, de un guvern minoritar, că nu avem nevoie de haos și că vreau să fac un guvern cu partidele pro-occidentale. Dar nu voi pretinde când fac asta că sunt anti-PSD ca dvs.”
Nicușor Dan, întrebare către George Simion: „Vreau să vă întreb – acum 2-3 săptămâni pentru un public ați spus că firmele străine fură bogăția, ieri pentru alt public ați spus că vreți să vină firmele străine, ați spus ieri Călin Georgescu, astăzi nu. Pe care George Simion să-l cred?”
George Simion: „Am susținut și acum trei săptămâni și ieri aceeași chestiune. Toate companiile străine sunt binevenite în România cât își plătesc taxele corect. Legat de naționalizare, ne dorim să recuperăm pachetul majoritar la Petrom. Ceea ce am susținut legat de Călin Georgescu, susțin în continuare. Dacă va fi dorința lui să fie premier, nu am vorbit, eu îl nominalizez.”
Pe cine veți nominaliza în funcția de premier?
Pe cine veți nominaliza în funcția de premier? Cei doi candidați au vorbit despre viziunea lor legată de viitorul guvern.
George Simion: „Conform prevederilor constituționale, în momentul în care nu există o majoritate parlamentară, președintele nominalizează un premier care are datoria să caute susținerea a cel puțin 233 de parlamentari. Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile. Sunt foarte mulți oameni politici care încearcă să sperie românii, să obțină voturi prin teamă, mințind muncitorii, antreprenorii, punând presiune pe ei. Trebuie să încetăm această politică care a fost foarte evidentă în perioada COVID de a conduce prin teamă. Trebuie să ne întoarcem la pace. Tocmai de aceea voi nominaliza un român, un om care iubește pacea, după ce reușim să revenim la atributele constituționale, la democrație și la voința poporului român. Nu voi face o nominalizare, ci v-am spus un guvern de largă majoritate națională care să asigure ieșirea României din crizele suprapuse în care se află”.
Nicușor Dan: „Din fericire, președintele va nominaliza primul-ministru. Am trecut o etapă. Domnul Ciolacu nu mai e la Palatul Victoria. Îmi doresc un guvern din care să facă parte patru partide pro-orccidentale plus minoritățile naționale. Îmi doresc ca acest guvern să fie condus de o persoană care a dovedit că știe să facă reformă, adică să taie cheltuieli, o persoană care a dovedit că are viziune de dezvoltare. Mi-l doresc foarte mult pe domnul Bolojan. Numai că nu vreau să promit ceva ce nu este exclusiv în decizia mea”.
Mesajele susțintătorilor pentru cei doi candidați
Susținător George Simion: „Puțini îl cunosc pe domnul Simion așa cum îl cunosc eu, pentru că am avut o onoare, onoarea pe care am avut-o de mulți ani, de a fi coleg de pregătire sportivă cu domnul Simion, evident că ceea ce vă spun sunt lucruri foarte serioase și foarte adevărate. Aș putea spune că e o persoană inteligentă, absolut fabuloasă, un om care e integru, ceea ce vreau să relev e că domnul Simion este unul dintre puținii oameni care respectă totul, respectă începând de la strămoși, colegi, prieteni, familie. Tot. Cuvântul de bază e respect și ar trebui să ținem cont de lucrul acesta și e evident că după 35 de ani eu nu am fost în astfel de situații, e prima dată când sunt alături de Simion și sunt cu tot sufletul”, a declarat Florentin Marinescu.
Susținător Nicușor Dan: ”S-a vorbit foarte mult, în ultima perioadă, despre Nicușor, îmi este foarte greu să vorbesc în fața dumneavoastră și simt o mare responsabilitate. O fac cu convingerea că noi toți ne dorim aceleași lucruri, indiferent de ce parte suntem. Noi toți ne dorim ceea ce e mai bun și mai bine pentru noi, pentru copiii noștri, pentru România. Că noi toți ne dorim să rămânem liberi în credințele noastre, că toți ne dorim să petrecem de prietenii noștri și să avem seri liniștite în familie și liniștea noastră trebuie apărată pentru că în timpurile nostre nu e așa ușor de păstrat. Nicușor a luptat și muncește pentru ca lumea în care noi trăim să fie una sigură, să fie una în care toți să fim respectați, pentru ca lumea în care trăim să fie una stabilă, întotdeauna în cei 20 de ani am avut sentimentul și mi-a dovedit că ce se întâmplă în jurul nostru el știe sau găsește cum să ne apere și pentru noi el reprezintă siguranța. Vă mulțumesc”, a declarat Mirabela Grădinaru.
Decalajul între zone sărace și cele dezvoltate
Cum veți reduce decalajul între zone sărace și cele dezvoltate?
George Simion: „Prin investiții în județe. Țara noastră este bogată și trebuie să explorăm resursele noastre, să investim în agricultură și turism. Adunăm toată bogăția la București și uităm de jumătate de țară. Fără să fim suverani, să avem un sector energetic care să permită industriilor conexe să aducem plus valoare nu vom rămâne decât biata colonie care suntem azi”.
Nicușor Dan: „Trebuie să echilibrăm teritorial România în acord cu ce este economia astăzi. Dacă dăm exemplul Bucureștiului, cineva care locuiește în Târgoviște să aibă un tren de mare viteză ca să beneficieze de prosperitatea care este în marile centre universitare. Mulți români au plecat pentru că economic România nu a ținut pasul cu ce puteau oferi statele din vestul Europei. Prin schemele de ajutor pe care statul le face trebuie să dezvolte ecosisteme care să dea venituri bune oamenilor. Am avut nenumărate de scheme de ajutor în agricultură care s-au încheiat la jumătate și nu au ajutat românii”.
Fonduri europene
Vedeți o soluție prin atragerea de bani prin PNRR pentru a face drumuri, spitale, școli și autostrăzi și cum faceți să se atragă fondurile europene pentru că nivelul actual e mult sub așteptări?
George Simion: „Pentru autostrăzi, nu vom primi bani din PNRR. Să sperăm că nu vor merge banii care nu au fost utilizați din PNRR și din celelalte fonduri europene către Ucraina sau către schimbările climatice sau alte priorități ale actualei Comisii Europene și a doamnei Ursula von der Leyen. Însă, ceea ce putem accesa sunt fonduri pentru material rulant, pentru căile ferate care, din păcate, nu au mai primit alocări bugetare în ultimii 35 de ani. Trebuie să folosim potențialul maritim și fluvial al României. Am încetat proiecte mari de infrastructură. Domnule Dan, v-am explicat cu fondurile europene, ce axe avem și cum le putem folosi. Dumneavoastră le-ați folosit pentru pistă de biciclete”.
Nicușor Dan: „Dacă vrem să ne raportăm la viitor, să ne raportăm la ce au făcut oamenii în trecut. Pe fonduri europene, am găsit stația de epurare de la Glina începută de Nicolae Ceaușescu în 1978, cu risc de a pierde 100 de milioane de euro. Am finalizat-o, nu am pierdut bani europeni. Am avut un contract pe tramvaie, l-am adus. Am adus un contract pe termoficare, am luat banii. Când vrem să vedem cine este eficient și cine știe să direcționeze lucrurile, vă invit la ce a făcut fiecare dintre noi. Speranțe mici pe PNRR. Ca să fim foarte clari. PNRR se va termina în vara anului viitor. Nu mai are timp să cheltuiască banii ăia. Pe fonduri europene structurale 2021-2027 trebuie din nou să ne uităm la mecanisme, să îi întrebăm pe beneficiari de ce birocrația este atât de mare și să modificăm mecanismele”.
Structura optimă a aparatului bugetar
Care este viziunea dumneavoastră despre structura optimă a aparatului bugetar și cum veți asigura un echilibru între reducerea costurilor și menținerea calității serviciilor publice?
Nicușor Dan: „Să ne uităm unde suntem azi. Azi, când cineva vine la un concurs pentru să devină funcționar public, este pus să învețe pe de rost niște texte de lege. Este statul român la momentul de față în ceea ce privește politica sa de personal. Statul român care nu e în stare să facă reforma din interiorul său trebuie să apeleze la specialiști. Ăsta este rolul președintelui să aducă specialiști de resurse umane pe care țara asta îi are, să aducă firme de consultanță care știu cum se întâmplă lucrurile peste tot în lume astfel încât să redefinească politica de cadre a statului român. Avem un sistem public care este în anumite zone suprapopulat, în anumite zone subpopulat. Nu există o reflecție corectă, onestă a statului român asupra modului în care funcționează și, din nou aici, trebuie să recurgem la privați care știu cum să eficientizeze munca, care știu cum să redefinească niște procese care să simplifice munca”.
George Simion: „Profund greșit. Nu de firme de consultanță avem noi nevoie pentru tocarea banului public. A mințit contracandidatul meu spunând românilor că vreau să dau profesorii afară, că vreau să dau bugetarii afară. Nu am nicio problemă decât cu paraziții care sunt membrii de partid și încurcă funcționarii publici din administrația locală și centrală, încurcă oamenii competenți să își facă treaba. La începutul anilor 2000, în sectorul bugetar erau 800.000 de angajați, acum sunt 1.315.000. Unde au venit? În companiile municipale, în sinecuri, în administrația locală. Ceea ce trebuie să facem sunt evaluări permanente, concursuri”
Dan: „De ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2?”. Simion: „Miciuni și marote”
Nicușor Dan: „Dacă ați fi anti-sistem precum pretindeți nu l-ați fi pus pe listă pe George Becali care a furat teren de la statul român, pe domnul Chelaru condamnat pentru că a furat apartamente de la stat, nu l-ați fi pus pe Mugur Mihăiescu colaborat al Securității, pe domnul Lasca condamnat pentru violențe, nu l-ați fi luat pe Petrișor Peiu consilierul lui Adrian Năstase. Dacă așa-zisul sistem i-ar fi fost frică de dvs. de ce v-ar da Ciolacu voturi să intrați în turul 2? De ce în campanie din turul 1 conturile de social media al meu și al lui Ponta au fost atacate și nu al vostru. De ce dosarul violului de la școala de vară continuă să treneze?”
George Simion: „Domnul Nicușor Dan care merge în studiourile lui Dan Voiculescu își permite să spună minciuni despre colegii mei cu care mă mândresc. Mugur Mihăiescu nu a fost colaborator al Securității. Să vorbim de Mătei Păun și rusianismului. A înșirat minciuni și marote. Dumnealui folosește, nu știu dacă prin Păun sau direct, boți. Eu așa sunt informat și foarte multe conturi de socializare au explodat în ultima perioadă.”
Ce veți face ca un copil sărac să aibă aceleați șanse cu cei din orașele mari?
Nicușor Dan: „Sunt un astfel de copil care vine dintr-o zonă semi-rurală și care cu multă muncă a reușit să aibă un doctorat la Paris. Trebuie să stimulăm profesorii, oamenii cu vocație pedagogică să vină în sistemul de învățământ. Statul român are banii dacă nu îi cheltuie pe tot felul de prostii. În școală românească continuăm să învățăm pe de rost multe lucruri, ei trebuie să fie pregătiți pentru piața muncii. Nu există corespondență între ce este piața muncii și ce oferă școală.”
George Simion: „Cum arată astăzi școală arată mâine țara. O subfinanțare cronică. L-am avut pe Klaus Iohannis care a promis o Românie educată și nu a livrat nimic. Ne dorim egalitatea de șanse pentru toții copiii României. Trebuie să avem profesioniști în rural, tineri specialiști care să primească o remunerație corespunzătoare.”
Încurajați vaccinarea și ce politici publice trebuie urmărite?
Încurajați vaccinarea și ce politici publice trebuie urmărite?
George Simion: „Sunt un om care a fost vaccinat cu schema de vaccinuri de la Instititutul Cantacuzino. Să abordăm problema ca statul să știe mai bine decât părinții este greșit. Nu știe Ciolacu sau Dan mai bine decât părinții. Nu m-am vaccinat cu vaccinul experimentat mARN și îmi voi menține poziția că eu decid ce fac și ce e mai bine pentru interesul meu și al copiilor mei. Eu și Ilinca am decis împreună ce vaccinuri îi facem lui Răducu”.
Nicușor Dan: „Eu am doi copii și i-am vaccinat cu schema statului român. Trebuie să promovăm mult mai mult știința în societate. Medicina este o știință în care mulți oameni inteligenți au lucrat ani de zile și trebuie să le dăm încredere. Tot timpul să avem încredere în specialiști”.
George Simion: „L-aș întreba pe Nicușor Dan dacă i-ar mai sfătui pe părinții români să se vaccine cu serul experimental?”
Nicușor Dan: „Eu m-am vaccinat. Din fericire multă lume s-a vaccinat și pandemia a fost învinsă”.
George Simion: „Eu credeam că pandemia a fost învinsă când a început războiul”.
Nicușor Dan: „Acesta este tipul de discurs anti-știință care duce dezinfomare în societate”.
Ce măsuri veți lua pentru a-i face pe tinerii medici și asistenți să rămână în țară?
Ce măsuri veți lua pentru a-i face pe tinerii medici și asistenți să rămână în țară, iar pe cei care lucrează deja peste hotare să îi convingeți să se întoarcă?
Nicușor Dan: „Noi nu avem o strategie reală pentru sănătate. Noi nu știm unde vrem să fim peste 2, 5, 10 ani. Acesta este rolul președintelui în sănătate, în economie, în justiție, în economie, în educație, să aducă specialiștii să definească direcțiile. În ceea ce privește sistemul de sănătate, noi, în toți acești ani, am cârpit un sistem, în loc să avem o viziune care să ne spună care sunt competențele spitalului universitar, care sunt competențele spitalului de oraș, care sunt competențele policlinicii, medicului de familie. Și, în felul ăsta, și finanțarea pe care am dus-o nu am dus-o către policlinică și medicină de familie și am suprasolicitat spitalele. Cu o alocare judicioasă a banilor, putem să avem în acele spitale aparatura necesare pentru ca medicul spitalelor din România să fie la fel ca în Europa occidentală”.
George Simion: „Trebuie să trimitem tinerii profesioniști mai repede să practice această meserie. Criza este în zona rurală, o Românie uitată. Jumătate din țara noastră e lipsită de asistență medicală de specialitate sau chiar și primară. Sunt probleme la felul în care în facultățile de medicină au acces tinerii la rezidențiate, la practică. Voi pune accent pe tineri care să fie încurajați financiar”.
Parteneriatul civil
Parlamentul European a cerut ca toate statele membre să recunoască căsătoriile și parteneriatele civile încheiate legal în alte țări UE. De altfel, CEDO a condamnat România pentru lipsa oricărei forme de reucnoaștere legală a cuplurilor de același sex. Ce veți face pentru a respecta dreptul de a întemeia o familie de către persoanele de același sex?
Nicușor Dan: Este o chestiune cu privire la partneriatul civil, adică cu drepturile pe care atât persoanele de același sex, cât și cuplurile heterosexuale care aleg să nu se căsătorească, de exemplu persoane în vârstă, văduve. Această chestiune trebuie reglementată. Discuție este dacă într-o lege a parteneiratului civil sau punctual pe fiecare dintre situații: dreptul la moștenire, l acces la spital etc. E o dezbatere pe care societatea trebuie să o aibă. Evident că într-o formă sau alta acest drept trebuie să existe.
George Simion: În România, o țară creștină, căsătoria are loc între un bărbat sau o femeie. Nu am semnat niciunde să renunțăm la această chestiune, așa că va rămâne în continuare, atâta timp cât sunt la conducerea țării, căsătoria între un bărbar și o femeie. Dacă va exista vreodată o majoritate care să ceară parteneriate civile și alte chestiuni, vom respecta democrația. Din punctul meu de vedere, nu este atribuția CEDO pentru a reglementa căsătoria și adopțiile de copii în țara noastră sau într-o țară UE și voi lupta pentru acest principiu și pentru opinia majoritară a populației României.
Minoritatea maghiară
În contextul relației cu vecinul nostru de la Vest, Ungaria, ce garanții oferiți minorității maghiare din România că își va putea exprima în mod liber identitatea națională și dacă sunteți pentru dreptul de a arbora steagul Ținutului Secuiesc la manifestări culturale sau sportive locale?
Nicușor Dan: „Cred că România este un model de bune practici față de minoritățile sale, inclusiv față de minoritatea maghiară și nu cred că un simbol al unei autonomii teritoriale ar trebui să fie permis la manifestări oficiale”.
George Simion: „Trebuie să înțeleagă toți etnicii maghiari că sunt cetățeni buni ai României și trebuie să îi lăsam pe cei care ne învrăjbesc gratuit să meargă la lada de gunoi a istoriei. Sunt oameni care nu vor binele comunităților maghiare din România și vor să meargă pe aceeași direcție pe care merge Emnanuel Macron și toți globaliștii de la Bruxelles. Îl respect pe premierul Ungariei, Viktor Orban și, de aceea, multe din pozițiile sale vor fi politică de stat și în România”.
Dreptul la avort
Sunteți de acord că femeile au dreptul să decidă dacă își doresc să facă un avort și dacă garantați că veți lupta pentru acest drept?
George Simion: „Sigur că este dreptul individual al fiecărei persoane de a decide ce face cu propriul corp. Lucrul acesta nu s-a întâmplat în timpul pandemiei COVID când foarte mulți au vrut să impună vaccinarea obligatorie. Așa că femeile sunt singurele care pot decide ce fac mai departe. Sigur că noi considerăm viața sacră încă de la concepere și, conform credinței creștine, încercăm să încurajăm viața, nu moartea. Dar asta nu înseamnă impunere”.
Nicușor Dan: „Noi avem o lege care este corectă și care nu a dat naștere la dezbateri în spațiul public: dreptul femeii la avort până la 14 săptămâni. Cum facem să evităm recursul la acest gest? Cum facem ca să avem o educație corespunzătoare astfel încât România să nu aibă numărul acesta uriaș de mame minore? Cum facem ca pentru o familie tânără a avea un copil să nu fie o aventură? Acestea sunt chestiuni la care societatea românească trebuie să răspundă. Și, binenînțeles, poiticienii care vor să o conducă”.
Dacă ajungeți președinte cum veți gestiona relația cu Ucraina și Moldova?
George Simion: ”Într-o campanie electorală, sigur că toată lumea caută să discrediteze. Nu am văzut fost membri USR și USB care să fie întrebați. Au mers zeci de jurnaliști să vorbească cu persoane cu care am colaborat. Am condus organizații de zeci de mii de persoane. Poziția mea rămâne aceeași. România a suferit de pe urma unui rapt. Avem 2 state cu populație majoritar românească. Când populația de pe malul celălalt al Prutului vrea să fac un stat acest lucru este posibil. Soluția este unirea, nu soluții surogat. Cât privește relația cu Ucraina, ei au nevoie de ajutorul nostru și nu noi de ajutorul lor. Un proces de judecată ar trebui să dea un termen interdicției impuse mie de Igor Dodon. Eu am fost persecutat pentru opiniile mele prounioniste de la Vladimir Voronin la Igor Dodon.”
Întrebare: Cum ați vedea rezolvată unirea, ce ați face concret?
Nicușor Dan: „Mi-aș dori ca unirea să fie azi. Din punct de vedere juridic, există o declarația a Parlamentului României din 2018 care spune că România este gata pentru unire atunci când Moldova o dorește. Din fericire, în Moldova crește, dar astăzi este la 37%. Nu există o voință a majorității. Dacă România ar fi cea pe care ne-o dorim și imaginea cetățenilor moldovenilor, 37% nu ar mai fi 37% ci 70% și unirea s-ar rezolva. Noi trebuie să facem 2 chestiuni banale. Corupția din vămi și de la obținerea cetățeniei. Trebuie să continuăm să sprijinim Moldova. Aici, într-adevăr ne despărțim. Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat”
George Simion: „Viziunea noastră este aceeași, unde avem opinii diferite este legat de sprijinul necondiționat acordat unor guverne cu atitudini anti-românești. Acest sprijin trebuie acordat uniuniștilor, nu profitorilor care își bat joc de banii românilor.”
Nicușor Dan: „Republica Moldova trebuie sprijinită necondiționat.”
Cum văd Nicușor Dan și George Simion relația României cu SUA
Având în vedere tensiunile economice UE-SUA. Care este poziția dumneavoastră legată de apartenența la NATO, la UE și parteneriatul cu SUA?
George Simion: „Am muncit mult pentru a fi membri ai UE și NATO, am sacrificat multe lucruri. A fost aspirația unei generații de a reveni ca parte componentă a lumii libere. Nu vor scăpa de noi așa ușor. Suntem acolo pentru a rămâne. În opinia noastră, UE reprezeintă proiectul original. Un spațiu economic comun unde persoanele, mărfurile circulă liber. Mă voi lupta pentru dreptul românilor pentru a fi cetățeni cu drepturi depline în UE. Voi negocia pentru drepturile românilor. Pentru armată, pentru apărare, există NATO. Organizația furnizat pace și securitate în Europa. Dacă avem un lucru care a funcționat și există unitate între UE, SUA și alte țări importante care compun lumea liberă, voi milita pentru această unitate”.
Nicușor Dan: „România trebuie să continue parteneriatul strategic cu SUA și să îl consolideze. Îmi doresc multe firme americane în România și extinderea schimbului comercial. România trebuie să rămână membru NATO și să fie în acord cu alte state inclusiv pe cheltuieli militare. Pacea se obține prin descurajarea războiului. România trebuie să fie un membru activ în UE și aici are niște obiective pe care trebuie să le negocieze în perioada următoare – programul multianual, aderarea Moldovei și a statelor din Balcani la Uniune și programul de înarmare a UE pentru ca UE să fie gata pentru a-și lua securitatea în propriile mâini”.
George Simion: „Ce persoane cunoaște de la Washington și pe cine va suna în SUA și dintre liderii europeni?”
Nicușor Dan: „Nu îl cunosc foate bine pe Donald Trump, însă cred că e un lucru pe care nu îl apreciază Trump: slugărnicia. Cred că nu apreciază lideri ai țărilor europene care au dat fuguța la Washington să ia o șapcă cu Donald Trump”.
La primul Consiliul European la care participați, care funcționează pe baza de unanimitate, ați sprijini Ucraina cu nou pachet de sprijin?
Nicușor Dan: „Fără discuții. Securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucrainea. Doresc să se termine cu o pace justă care să convină Ucrainei, altfel dăm drumul la alte tensiuni regionale. Fără discuție participarea României la programul de reînarmare a UE și o negociere corectă și echilibrată ca parte din bani să fie aduși în România pentru capacitățile militare pentru ca România să se dezvolte economic”
George Simion: „Țara mea este România. Voi vota numai în concordanță interesul națiunii române și fără a prioritiza alte state. Cred că elevii români, fermierii români, pensionarii români trebuie să aibă prioritate. Poziția noastră față de războiul de agresiune al Rusiei este neutralitatea nu escaladarea, nu alimentare cu arme, și alinierea perfectă cu administrația Trump. Pentru apărare avem NATO nu UE, UE are alte atribuții și nu securitatea.”
Nicușor Dan: „Vreau să înțeleg bine, domnul Simion spune că dacă UE votează un sprijin pentru Ucraina, România se va opune?”
George Simion: „Ar fi fost niște candidați mai buni ca dvs. care ar fi înțeles bine din prima. Voi pune interesele pe primul plan, Europa nu există ca o entitate, sunt 27 de state care compun UE. Poziția noastră în Consiliul European trebuie să fie în acord cu interesele naționale și nu în genunchi precum Iohannis a reprezentat România.”
Nicușor Dan: „Mie îmi e clar. Cu Simion președinte, România va bloca ajutorul pentru Ucraina. Ce parteneriat putem avea când România va avea nevoie de ajutor?”
George Simion: „România nu va da niciun leu pentru alte țări ci se va concentra pe propria populație”
Dacă Putin ar face o vizită în România, considerați că ar trebui să fie arestat?
Condamnați sau nu atacurile Rusiei în Ucraina?
Nicușor Dan: „Da”
George Simion: „Da, categoric”
Dacă președintele Vladimir Putin ar vrea să facă o vizită în România, având un mandat de arestare al Curții Penale Internaționale, considerați că ar trebui să fie arestat?
Nicușor Dan: „Lucrul acesta nu se va întâmpla niciodată. Relațiile diplomatice internaționale nu se fac în felul acesta. Nu se va întâmpla niciodată ca președintele Putin să vină în România atâta timp cât există un mandat de arestare”.
George Simion: „Sigur că Vladimir Putin trebuie arestat pentru crime de război, dar mă despart de contracandidatul meu când el afirmă că și premierul israelian Benjamin Netanyahu ar trebui arestat și nu are ce căuta în România. Domnul Dan să răspundă cum va aborda relația cu Israelul?”
Nicușor Dan: „Trebuie să avem o relație normală cu Israelul. Legat de premierul Netanyahu și decizia Curții Penale, răspunsul e același. Nu se va întâmpla niciodată cât timp există o decizie ca premierul Netanyahu să vină în România”.
George Simion: „Așa cum Donald Trump l-a primit și alte state europene, și vizita premierului Netanyahu la București și la Tel Aviv va fi posibilă”
Românii din străinătate
Peste 4 milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate. Ce reforme la nivelul Uniunii Europene ați susține pentru a încuraja întoarcerea și reintegrarea lor în România?
Ar trebui ca fondurile de coeziune ale UE să fie legate de strategii referitoare la retenția forței de munca?
George Simion: „Avem o mare problemă cu piața forței de muncă și asta o cunosc antreprenorii români, cei care încearcă să plătească impozite în țara noastră. Conform datelor noastre, 6 milioane de români lucrează peste hotare. Fondurile Uniunii Europene nu trebuie să meargă către Ucraina, către altcineva decât către cetățenii Uniunii Europene, către copiii românilor și către rezolvarea acestei probleme de piața forței de muncă. Vedem în București, în Cluj, indieni, pakistanezi, oameni din alte state terțe, dar pe noi ne îngrijorează românii. Vin cetățeni din lumea a treia, iar românii noștri pleacă peste hotare. Polonia a reușit, a adus peste 1 milion de polonezi înapoi în țară prin programe de reinserție socială. Asta avem de făcut și noi”.
Nicușor Dan: „Spre deosebire de politicieni români contemporani, eu am o impresie foarte bună despre românii care lucrează în diaspora. Sunt oameni care lucrează într-un mediu competitiv, sunt oameni care performează. Am fost la Madrid în urmă cu câteva săptămâni și mi-au spus și români și spanioli că dacă au de ales între o firmă de români și firmă de spanioli, aleg o firmă de români. Asta este opinia mea despre oamenii din diaspora. Lucrul cel mai important, bineînțeles că există niște revendicări concrete ale lor: serviciile consulare, faptul că atunci când un oficial român se duce acolo și are o discuție cu un oficial din țara respectivă ei nu sunt băgați în seamă, faptul că atunci când se întorc în România nu este cineva care să-i ghideze prin hățișul democratic pentru că de multe ori găsesc mentalitatea că eu sunt funcționar aici, eu sunt șeful aici. Ei nu sunt reprezentați suficient în Parlamentul României, au prea puține locuri față de numărul lor și relația lor cu autoritatea este insuficientă. Pe scurt, nu trebuie să îi convingem să vină acasă, trebuie să facem din România țara în care dacă ei vor să vină acasă să se simtă confortabil, inclusiv în ceea ce privește sistemul medical”.
Nicușor Dan, primele trei măsuri pe care le va lua
Sonia Teodoriu, jurnalistă Euronews România: Domnule Dan, programul dumneavoastră electoral nu conține nicio singură cifră, deși sunteți matematician. Dați-ne, vă rog, trei cifre pentru primele măsuri pe care le veți lua pentru un trai mai bun al românilor.
Nicușor Dan: „Primele trei măsuri pe care le voi lua. O discuție rațională despre deficit și despre cum putem ieși din această previziune sumbră de TVA de 25%. Eu cred că România are spațiu să ajungă la 7% deficit în 2025. A doua chestiune foarte importantă este: unde suntem cu înzestrarea armatei. Și al treilea lucru foarte important: care este guvernul care va face reformele necesare pentru România în următorii ani”
Cum vă veți îndeplini promisiunile din planul Simion
Cum vă veți îndeplini promisiunile din planul Simion (construirea unui milion de locuințe în jurul marilor orașe, vândute cu 35.000 euro, refinanțarea creditelor ipotecare cu dobândă 0 și case la un leu pentru românii care se întorc din diaspora)
George Simion: ”E o mare problemă cu felul în care sunt răstălmăcite anumite lucruri, planul Simion pe care intenționez să îl respect în momentul în care colegii mei împreună cu o coaliție patriotică vor ajunge la guvernare presupune implementarea unor măsuri concrete pentru bunăstarea românilor, sunt sigur că ați fost în Italia, Spania și ați văzut programe în sudul Italiei de repopulare a zonei cu proiecte de genul -case la un euro- case care trebuie să fie reconstruite, case care sunt date tinerilor, pun accent pe tineri pe fondul locativ, pe disparitatea socială de care am discutat, iar în momentul în care apar anumiți politicieni care încearcă să introducă frica în români prin intermediul televiziunilor plătite de la bugetul de stat, în momentul în care se dau sume cu nemiluita către campaniile electorale, partidele politice, către presă, pentru că presa a fost finanțată cu bani publici pentru a minți și a distorsiona realitatea, banii trebuie să meargă către alocații, pensii, către români nu către sinecuri și clientela politică, trebuie începută o reformă în administrație încă de sus. Trebuie o reformă în administrație încă de sus. Limitarea la 12 ministere și 30 de secretari de stat.”
Stabilitatea economică și nivelul de trai
Suntem într-un moment de cotitură la nivel economic: euro a crescut, toate semnalele ne arată că urmează o perioadă dificilă în România din punct de vedere economic.
Care credeți că trebuie să fie strategia dumneavoastră pentru stabilizarea economiei și cât credeți că va fi euro la sfârșitul mandatului?
George Simion: „Cursul leu-euro a fost ținut în frâu și la noi, și în Polonia, și în țări care încă nu au intrat în Zona euro de către băncile naționale. În aceste zile am fost acuzat pe nedrept de o grămadă de lucruri. Mă bucur că, în sfârșit, avem un nou Papă. Mai lipsea să fiu acuzat și de nealegerea viitorului Papă.
Am avut un guvern care în mare parte astăzi stă în spatele lui Nicușor Dan. Avem deficit bugetar istoric, record. În realitate, știm că este mai mare. Eliminarea oamenilor din administrația centrală și locală, din fruntea Guvernului. Un plan de măsuri concrete reprezintă alternativa la creșterea taxelor care nu presupune decât austeritate. Sigur că din cauza șirului de alegeri aceste măsuri au fost amânate de actuala guvernare. Și-au bătut joc de români prin acele ordonanțe trenuleț. Acest curs valutar era prevăzut pentru 2025, să treacă de 5 lei, așa cum a anunțat guvernatorul BNR”.
Nicușor Dan: „Eu sunt cineva care, înainte de a promite, a făcut. La Primăria Capitalei. Am avut o politică nesăbuită guvernamentală și sunt patru lucruri pentru echilibrare financiară: 1 absorbția fondurilor europene, 2 marea evaziune fiscală, 3 limitarea cheltuielilor nesăbuite ale statului, 4 eliberarea pilărarei din companiile de stat.
Îl întreb pe domnul Simion cum explică creșterea cursului. Îi dau eu răspunsul: creșterea vine din neîncrederea mediului financiar pentru ce poate să facă un președinte Simion. Pentru că vorbește despre referendum turul II înapoi, de alegeri anticipate, vorbește de naționalizare, vorbește de Călin Georgescu premier. Acesta este motivul pentru care mediul financiar nu are încredre. E motivul pentru care crește cursul, motivul pentru care o să avem inflație, pentru care oamenii o să plătească rate mai mari”.
George Simion: „A spus publicului că eu am depreciat leul, că voi da profesorii afară. O mare minciună. Și a spus publicului din România că pregătesc alegeri anticipate. Nu mai am ce discuta cu acest contracandidat”.
Care este strategia dumneavoastră pentru un trai decent?
Nicușor Dan: „Toate lucrurile, sănătatea, educația și protecția socială vin din bani. Și statul aruncă cu bani, este un buget dezechilibrat. Acesta este primul lucru pe care trebuie să îl facem. Economia aduce bani. Punctual, pe zona de persoane vulenrabile, statul trebuie să își extindă ce face acum într-un mod aproximativ. Trebuie să aibă grijă de abandonul școlar. Vorbim de persoane vulnerabile și aici trebuie să ne ducem de la centrele de îngrijire către îngrijirea în comunitate. Vorbim despre victime ale violenței domestice. Să aibă acces la un loc unde să stea și o consiliere psihologică și un loc de muncă. Toate înseamnă bani și pentru bani trebuie să ne concentrăm în a elimina risipa statului”.
George Simion: „Atâta timp cât nu sunt eliminați de sinecurile, de pilele, amantele din administrația locală și centrală, nu știu despre ce eliminare a risipei se face referire. Românii au nevoie de locuri de muncă bine plătite. Nicio țară nu are resursele naturale ale României. Fără un sector energetic competitiv nu există industrie solidă. Există niște ajutoare pe care guvernul le dă sub formă de umilință pentru români. Aproape o treime din România e la risc de sărăcie și excluziune socială. Nimeni nu se concentrează pe trei sferturi din România”.
De ce vor să fie președintele României?
George Simion: „Președintele României trebuia să fie altcineva potrivit votului poporului român, nu s-a întâmplat acest lucru, chair dacă susținătorilor domnului Dan nu le place realitatea, eu sunt aici pentru democrație, pentru reîntoarcerea la ordinea constituțională, la statul de drept, la vocea poporului român, mergem înainte cu poporul român și pentru popor, iar celor cărora nu le place democrația, competiția corectă, vor să trișeze, vor să manipuleze, le transmitem un singur lucru, să își respecte propriile sloganuri electorale și propriile teme. Să îi respecte pe ceilalți, să fie onești, pentru că România trece acum prin crize suprapuse, prin această zânzanie, prin dezbinarea românilor, nu vom reuși să menținem unitatea poporului român și pentru mine acesta e cel mai de preț lucru, voi acționa pentru o Românie liberă, democratică, o Românie care să ofere bunăstare propriilor cetățeni, suntem o țară bogată și din păcate avem o populație sărăcită, e datoria noastră ca și conducători, să ridicăm țara de jos, să respectăm voința poporului român”
Nicușor Dan: „România are un uriaș potențial, are oameni cinstiți, muncitori, oameni de bun simț, oameni care ne fac cinste în diaspora, în România, are firme care se bat de la egal la egal cu mari firme ale lumii, are persoane în mediul academic care se bat de la egal la egal cu cei mai buni din lume, a lipsit un sistem politic, un liant pentru ca toată această energie să se manifeste și despre asta e vorba în campania electorală ăsta e rolul președintelui să adune energiile astea, iar România să fie acolo unde merită. Invit să se uite la două lucruri, ce au făcut înainte în viața lor profesională, înainte să le ceară votul.”
George Simion și Nicușor Dan au ajuns la dezbatere
George Simion și Nicușor Dan, cei doi candidați la alegerile prezidențiale 2025 au sosit la Aula Magna a Universității POLITEHNICA București, pentru dezbaterea electorală.
Cum arată aula în care va avea loc dezbaterea George Simion - Nicușor Dan
Aula Magna a Universității POLITEHNICA București va găzdui dezbaterea electorală organizată de Euronews România. Inaugurată în 2018, aula are o capacitate de o mie de locuri și a găzduit de-a lungul timpului numeroase tipuri de evenimente: conferințe naționale și internaționale, prelegeri ale unor personalități marcante, dezbateri, competiții, spectacole de teatru, evenimente caritabile, concerte sau proiecții de filme.
Joi, de la ora 20:00, în acest spațiu se vor întâlni față în față cei doi candidați la alegerile prezidențiale 2025, George Simion și Nicușor Dan.
Cum poți vedea dezbaterea prezidențială George Simion - Nicușor Dan de la Euronews România
Dezbaterea George Simion - Nicușor Dan de la Euronews România va fi televizată, însă va putea fi urmărită și online.
Postul Euronews România se regăsește în grila de programe a principalilor operatori de cablu: RDS&RCS, Orange și Vodafone. Iată unde poți vedea dezbaterea George Simion - Nicușor Dan:
- RCS&RDS: poziția 66 (HD) și poziția 67 (SD)
- Orange: poziția 106
- Vodafone: poziția 411
Euronews.ro va transmite dezbaterea prezidențială George Simion - Nicușor Dan:
- LIVE pe canalul de Youtube Euronews România
- LIVE pe pagina de Facebook Euronews România
- pe site-ul euronews.ro, în secțiunea LIVE Euronews România
Ziua Dezbaterii, la Euronews România
Este un moment rar, dar esențial în viața democratică a unei țări – un moment în care tăcerea sloganurilor este înlocuită de răspunsuri, iar discursul politic se vede fără decor. Iar cei doi candidați aleg sa vină pentru prima dezbatere la Euronews România, în contextul unui interes uriaș pentru alegerile din țara noastră, manifestat pe plan internațional.
În fața camerelor, Nicușor Dan și George Simion nu vor mai fi doar figuri din afișele electorale. Vor fi doi oameni obligați să-și asume idei, direcții, greșeli și promisiuni. Și vor face acest lucru în fața unui public însetat de claritate și adevăr.
Organizăm un exercițiu democratic real, bazat pe reguli clare, întrebări echilibrate și respect pentru cei care se uită: alegătorii. Le datorăm transparență, echilibru și profunzime.
Vom asculta. Vom analiza. Vom întreba din nou. Și vom rămâne, ca întotdeauna, fără părtinire.
Pentru că Euronews România înseamnă fapte, nu opinii. Înseamnă jurnalism liber — și azi, mai mult ca oricând, România are nevoie de asta.
Nicușor Dan: „Îl aștept la Euronews, pe George Simion!”
Andra Miron Diaconescu: Fiecare candidat e privit drept „schimbarea”
Andra Miron Diaconescu, redactor-șef Euronews România: „Este o tensiune foarte mare în întreaga societate pentru că este o miză uriașă pentru România. Suntem în fața unei alegeri a doi candidați. Lumea s-a dus după figură, nu s-a dus după partidele care îi susțin. Fiecare e privit drept „schimbarea”. El, candidatul. Nu mașinăria de partid din spate, ce spune un anumit lider sau altul despre el. Și Simion, și Nicușor Dan sunt două figuri proeminente care au atras voturi datorită lor înșiși.
Este într-adevăr un moment foarte important. Vedem prima dată cum doi candidați, ajunși în turul II, vin și se confruntă. Cu atât mai mult e importantă discuția de mâine seară, cu cât George Simion până la primul tur a refuzat orice fel de dezbatere.
Dezbaterea va avea loc într-un loc emblematic al României și al Bucureștiului, la cupola rectoratului Universității Politehnica din București. Este un loc de prestigiu, cu mare încărcătură, dedidat educației. Sper să rămânem toții în această linie a sobrietății, corectitudinii și a seriozității.”
Nicușor Dan a transmis, miercuri, într-un mesaj publicat pe Facebook, că îl așteaptă pe George Simion la Euronews România. „Eu sunt aici pentru dezbateri, așa cum am fost și în primul tur. Voi merge mâine seară la Euronews unde îl aștept pe George Simion. Iar luni, marți, miercuri, joi și vineri, săptămâna viitoare, voi da curs tuturor invitațiilor primite.”
Anterior, George Simion a transmis că îl așteaptă pe Nicușor Dan la dezbatere „oriunde vrea el”. „Ceea ce face Nicușor Dan fugind de o dezbatere în fața românilor, crezându-i pe români proști, așa cum au fost jigniți susținătorii și cei peste 3,5 milioane de români care au pus ștampila în dreptul numelui meu, nu e acceptabil așa ceva”, într-un clip publicat pe Facebook.
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025 va fi pe 18 mai.