Secretarul de stat american Marco Rubio a avertizat marți că Siria ar putea fi la câteva săptămâni distanță de un nou 'război civil la scară largă', dar a spus că speră ca autoritățile siriene de tranziție vor reuși să evite acest lucru, relatează AFP.
'De fapt, credem că, sincer, autoritatea de tranziție, având în vedere provocările cu care se confruntă, este la câteva săptămâni, sau chiar câteva luni, distanță de un potențial colaps și de un război civil la scară largă, ceea ce înseamnă o prăbușire a țării', a declarat el în fața Comisiei pentru Relații Externe a Senatului.
Declarațiile sale survin după o serie de atacuri sângeroase împotriva minorităților alauită și druză din Siria, unde luptătorii islamiști l-au înlăturat de la putere pe președintele Bashar al-Assad în urma unei ofensive fulger în decembrie.
Președintele american Donald Trump a surprins pe toată lumea săptămâna trecută anunțând de la Riad că ridică sancțiunile americane împotriva Siriei și s-a întâlnit cu președintele interimar sirian Ahmad al-Sharaa.
Liderul sirian, descris de Donald Trump drept un 'tânăr atrăgător', se afla până de curând pe lista persoanelor căutate de SUA.
'Antecedentele lor nu au fost verificate de FBI', a glumit Rubio.
Bashar al-Assad a fost înlăturat de la putere pe 8 decembrie 2024, în urma unei ofensive fulger a unei coaliții de grupări rebele, dominate de islamiștii aflați acum la putere la Damasc.
Însă noul guvern se luptă să se impună în toată țara, din cauza prezenței grupărilor armate cu diverse alianțe.
Ministrul sirian al apărării, Murhaf Abu Qasra, a acordat sâmbătă grupărilor armate un termen de 10 zile pentru a se alătura forțelor țării, în cea mai recentă încercare de a le unifica după înlăturarea lui Bashar al-Assad.
Șeful diplomației americane s-a întâlnit joia trecută cu omologul său sirian, Asaad al-Shaibani, în marja unei reuniuni NATO din Turcia.
'Dacă îi implicăm, s-ar putea să funcționeze, s-ar putea să nu funcționeze. Dacă nu îi implicam, eșecul este garantat', a spus Rubio, subliniind că autoritățile de tranziție 'se confruntă cu o neîncredere internă profundă în această țară, deoarece Assad a ridicat în mod deliberat aceste grupuri unele împotriva altora'.
El a subliniat că principalul motiv pentru ridicarea sancțiunilor americane a fost acela de a permite altor țări să ofere ajutor.
'Țările din regiune vor să ajute, vor să înceapă să-i ajute, dar nu pot face acest lucru pentru că se tem de sancțiunile noastre', a spus Rubio.