Într-un document obținut de Euronews.com, 14 state membre ale Uniunii Europene solicită menținerea unei „Politici de Coeziune independente” pentru a garanta că următorul buget multianual al UE va sprijini competitivitatea și convergența între regiunile europene.
Pe măsură ce propunerea pentru viitorul buget al UE post-2027 se apropie, climatul politic rămâne tensionat. Cel mai recent semn de nemulțumire: paisprezece state membre au semnat un document informal (non-paper) prin care se opun planurilor Comisiei Europene de a centraliza gestionarea și distribuirea fondurilor europene.
„Doar un buget distinct și solid, alături de o metodologie de alocare bazată pe regiuni – care reflectă diferitele niveluri de dezvoltare – și o legislație dedicată Politicii de Coeziune pot asigura că următorul Cadru Financiar Multianual (CFM) va livra unitate, competitivitate și convergență pe termen lung în întreaga Uniune”, se arată în document.
Statele semnatare sunt: Bulgaria, Cehia, Grecia, Spania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Slovacia. Acestea cer o finanțare separată pentru reducerea decalajului socio-economic dintre regiunile bogate și cele sărace ale Uniunii.
Apelul celor 14 vine ca reacție la o scurgere de informații privind planurile Comisiei de a crea un singur fond pentru fiecare stat membru, care să acopere circa 530 de programe, iar accesul la fonduri să fie condiționat de îndeplinirea unor obiective politice.
Această posibilă centralizare a gestionării fondurilor ar conferi mai multă putere guvernelor naționale și Comisiei Europene, în detrimentul regiunilor și altor departamente ale executivului european.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte propunerea oficială pentru bugetul 2028–2034 în data de 16 iulie, însă criticile continuă să se adune din partea regiunilor, statelor membre, eurodeputaților și reprezentanților industriei.
Atât Polonia, cât și grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European și-au exprimat îngrijorarea față de intenția Comisiei de a fuziona zeci de linii de finanțare într-un singur fond național.
„Ne vom opune ferm abordării «un plan național per stat membru» și posibilității ca aceste planuri să fie bazate pe regula «plăți în schimbul reformelor»”, au transmis socialiștii într-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen luni.
Socialiștii — al doilea cel mai mare grup politic din Parlament — i-au cerut, de asemenea, președintei Comisiei, să propună un buget multianual mai ambițios, care să depășească actualul plafon de 1% din PIB-ul UE (aproximativ 1,2 trilioane de euro).
La rândul său, guvernul conservator al Poloniei subliniază că viitoarele reforme nu trebuie să ducă la mai multă centralizare sau la fuziunea instrumentelor de finanțare.
„Regiunile trebuie să rămână în centrul politicii de coeziune”, se arată în documentul de poziție al Poloniei, datat 1 iulie.
Politica Agricolă Comună (PAC) și Politica de Coeziune reprezintă împreună peste două treimi din bugetul total al UE, iar Polonia — cel mai mare beneficiar al fondurilor de coeziune — insistă ca ponderea lor în bugetul viitor să nu fie redusă.
„Una dintre prioritățile viitorului CFM ar trebui să fie creșterea importanței coeziunii economice, sociale și teritoriale în cadrul UE și promovarea convergenței”, susține Polonia. „Competitivitatea și coeziunea sunt două fețe ale aceleiași monede”, conchide guvernul polonez.